Yumurtalık uyarımı ile belirli büyüklüğe ulaşmış yumurtalar [ tercihen 3 veya daha fazla yumurtanın (folikül) 17mm’nin üzerine ulaşması veya kan östradiol düzeyi 500 pg/ml’den fazla olması] elde edildiğinde, çatlatıcı iğne (hCG ) yapılır ve 36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi uygulanır.
Yumurta toplama işlemi lokal anestezi veya hafif genel anestezi altında yapılmaktadır. Hasta jinekolojik masada yatırılır. Steril şartlar altında, spekulum uygulaması sonrası vajinal lokal saha temizliği uygulanır ve ultrason probuna ince bir kanalı olan parça (needle guide) takılır. Bu ince kanaldan geçirilen yumurta toplama iğnesi ultrason ekranından takip edilerek yumurtalıklara ulaşılır. Her bir folliküle teker teker girilerek içeriği özel bir aspiratör yardımı ile ısıtılmış steril bir tüpe boşaltılır. Tüp içeriği hemen laboratuvara geçirilerek yumurta içerip içermediği mikroskop altında incelenir. Her bir folikül sıvısı içinde yumurta olup olmadığı embriyolog tarafından bildirilir.
Yumurta gelmediği takdirde özel sıvı verilerek folikül içine sıvı doldurulur ve tekrar boşaltılır. "Flushing" veya "Folikül Yıkama" adı verilen bu işlem ile yumurta gelmeyen foliküllerden yumurta alınmaya çalışılır. 10 mm üzerindeki tüm foliküller boşaltıldıktan sonra yumurta toplama işlemine son verilir.
YUMURTA TOPLAMA SONRASI NE YAPALIM ?
Yumurta toplama işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürer. Bir saat istirahat sonrası, hasta evine gidebilir. Yumurta toplama işleminin komplikasyon oranı çok düşüktür. En sık karşılaşılan komplikasyon vajen duvarında iğnenin girdiği yerden olabilecek kanamadır ki bu durum basit tamponaj ile kontrol edilir.
Enfeksiyon oranı ise ihmal edilebilecek düzeydedir. Ancak yinede ölçmekle 38 °C’den yüksek ateş, işlem sonrası adet miktarından fazla olan aşırı vajinal kanama, çok şiddetli ve devam eden veya İşlemden 8-10 saat sonra artan ağrı ile birlikte, idrar yapamama gibi şikayetler olursa polikliniğe başvurunuz.
Yumurta toplama işlemiyle elde edilen yumurta sayısı kadar yumurtaların kalitesi de önemlidir. Elde edilen yumurtalardan olgun ve iyi kalitede olanlar (MII) işleme alınmaktadır. Başarılı bir döllenme, bölünme ve gelişme yapabilmesi için yumurtanın kalitesi son derece önemlidir.