EMBRİYO TRANSFERİ (ET)

EMBRİYO TRANSFERİ

Döllenen yumurtaya embriyo denir. Embriyoların transfer edilmeden önce mümkün olan en kalitelilerinin seçilmesi gerekmektedir. Her bir embriyo mikroskop altında değerlendirilerek embriyo kalitesi belirlenir.

Her bir embriyo üç parametreye göre değerlendirilir. Bunlar hücre sayısı, boyutlarının eşit olup olmaması , "Fragmantasyon" varlığı ve bunun embriyo hacmine göre oransal yüzdesidir.
Her bir embriyoda olabilecek hücre sayısı 1-12 arasıdır.

Yumurta toplama sonrası 3. günde, 6 veya daha fazla hücre sayısı varlığı iyi kaliteli embriyoyu gösterirken, 4 veya daha az sayıda hücreli embriyo daha kötü kalite embriyoyu gösterir.

İyi kaliteli embriyoda hücrelerin büyüklükleri benzerdir ve fragmantasyon(canlı olmayan hücre artıkları) yoktur. Fragmantasyon arttıkça, embriyo kalitesi (grade) düşer ve gebelik şansı azalır. Embriyoların kalite derecelendirilmesi bu bilgilerin ışığında şu şeklide yapılır.

Grade I : Blastomerler eşit büyüklükte, fragmantasyon yok veya < %20
Grade II : Eşit büyüklükte olmayan blastomerler, fragmantasyon yok veya < %20
Grade III : Fragmantasyon %20-50 ve/veya nonhomojen sitoplazma ve/veya multi- nüklear blastomerler
Grade IIII : Fragmantasyon > %50

Grade I ve II iyi kalite embriyolar olup transfer sonrası gebelik şansı en yüksek olanlardır.

Embriyo kalitesinin gebelik başarısı için çok kaba bir gösterge olduğunu unutmamak gerekir. İyi kaliteli embriyo, her zaman için sağlıklı bir bebek için ideal genetik ve biyokimyasal içeriği göstermeyebilir. Embriyo kalitesinin saatler içinde değişiklik gösterebileceğini de unutmamak gerekir.

Embriyo 2 - 6. gün arasında ince bir kateter yardımı ile rahime transfer edilir. Rutin uygulamalarda transfer 3. günde yapılmaktadır.

Ancak, pre-implantasyon genetik tanı yapılanlarda transfer 4. günde, blastokist transferi yapılacaklarda ise 5.-6. günde yapılmaktadır.

Tüp bebek uygulamalarında transfer edilen embriyo sayısı ve kalitesi ile klinik gebelik oranları arasında direkt bir ilişki vardır.

Embriyo sayısı belirlenirken kadının yaşı, embriyoların kalitesi ve daha önceki başarısız IVF denemeleri göz önünde tutulmaktadır.

Embiyo transferi günü özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Embriyo transferi genellikle çok basit bir işlem olup, hazırlık dahil, ortalama 5 dakika sürer.

Embriyo transferi için, önce bir spekulum vajene yerleştirilir, vajen ıslak bir gazlı bezle usulüne uygun temizlendikten sonra özel kültür sıvısı ile rahim ağzı yıkanır ve katater içine konulan embriyo veya embriyoların transferi genellikle ultrason eşliğinde gerçekleştirilir.

Genellikle ağrısız bir işlem olsa da, nadiren hafif kramp tarzı ağrı olabilir. Anestezi hemen hiç gerekmez. Transfer işlemi tamamlandıktan sonra embriyolog tarafından kateter kontrol edilmektedir. Bu şekilde embriyoların verildiğinden emin olunmaktadır.

Bundan sonraki aşamada hasta gebelik testine kadar olan 12-14 gün süreyi beklemektedir. Bu süre içinde hastanın normal günlük hayatını sürdürebileceği anlatılmaktadır. Cinsel ilişki yasaklanmakta ve aşırı yorgunluk ve sportif aktivitelerde bulunmaması gerektiği bildirilmektedir.

 

GEBELİK TESTİ VE İZLEM AŞAMASI
“EMBRİYO TRANSFERİ YAPILDIKTAN 12-14 GÜN SONRA KANDA GEBELİK TESTİ YAPTIRILIR”

Kanda gebelik testi B-Hcg embriyo transferinden 12-14 gün sonra yapılacaktır. Eğer 12.gün hafta sonuna denk gelirse,Cumartesi yapılması gereken test Cuma günü, Pazar günü yapılması gereken test Pazartesi günü yapılacaktır. Eğer şehir dışına çıkarsanız bu testi yaptırıp, sonucunu bize bildirebilirsiniz.

Gebelik Testi Sonuçları:

BhCG değerinin genellikle 50 ıu/ml üzerinde olması beklenmektedir. Eğer değeriniz bu seviye ve üzerinde ise iki gün sonra kanda BhCG değeri tekrar edilir.

Bu sürede bize gelene kadar verdiğimiz ilaçları lütfen devam edin.

İki gün sonraki BhCG değerini bize ilettikten sonra yaklaşık 14 gün sonra ultrasonda gebelik kesesi görmek üzere bize gelmeniz gerekmektedir.