Erkek İnfertilite Sebepleri

ERKEK KISIRLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Gebe kalmakta sıkıntı çeken çiftlerin %50 sinde hem erkek hem kadına bağlı faktörlere rastlanırken %20’sinde sadece erkeğe bağlı faktörlere rastlanmaktadır.

Bu problemlerin bir kısmı düzeltilebilir faktörler iken büyük bir çoğunluğu düzeltilemeyen faktörlerdir. Erkeğin değerlendirilmesi sırasında amaçlanan; düzeltilebilir faktörleri düzeltmek, düzeltilemeyenler içinse uygun tüp bebek yöntemlerinin seçilmesidir.

Erkek değerlendirilirken ilk yapılması gereken detaylı öyküsünün alınması ve  semen analizidir. Öyküsünde özellikle cinsel ilişki sıklığı, zamanlaması, çocuklukta ya da sonraki yaşlarda geçirilen hastalıklar, sistemik hastalıklar (şeker hastalığı, akciğer hastalığı vs) , geçirilmiş cerrahiler, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü ve toksik ilaç kullanımına dikkat edilmelidir. Semen analizi en az üç günlük - en fazla 8 gün perhiz sonrası alınan semen örneğinin incelenmesi ile yapılır.

Semenin değerlendirilmesi 2010 ‘de Dünya Sağlık Örgütü nün önerisi dahilinde yapılır.
Normal değerler ;

spermyogram

Bu testlerden sonra gereken hastalarda ileri tetkikler yapılabilir. Bunlar öncelikli olarak testislerin büyüklüğü, sperm kanallarında tıkanıklık ya da genişleme, testislerde kızarıklık ya da kitle varlığının incelendiği detaylı bir fizik muayene ve hormonal değerlendirmelerdir.

Öncelikli olarak serum FSH ve testosteron değerleri incelenir. Eğer testosteron düşük saptanırsa serbest ve total testosteron, LH ve prolaktin değerlerine bakılmalıdır. Eğer FSH ve LH seviyesi düşük, testosteron seviyesi de düşükse beyinde hormon salgılanmasında eksiklik düşünülürken, FSH ve LH normal ya da yüksek, testosteron seviyesi de normal olan hastalarda testislerde sperm yapımında problem olduğu düşünülmektedir.

Takiben ejekülasyon sonrası idrar incelemesi, ultrasonografi ve özellikle kistik fibrozis, Y kromozumu mikrodelesyonu, Klinefelter sendromu gibi genetik anormallikler için genetik tarama testlerİ önerilir.

Sperm testi sonuçlardaki değişkenlik nedeni ile ilk değerlendirme yapılırken en az 7 gün, en çok 3 hafta arayla iki sperm testi yapılması önerilmektedir. Dölleme potansiyelini ortaya koymak için tekrar gereklidir. Sonuçlar arasında ciddi farklılıklar gözlemlenirse üçüncü bir teste ihtiyaç duyulabilinir.

Sperm testi sonuçları, anıldığı gibi, farklı sonuçlanabilmektedir. Bu farklılıkların sebepleri arasında stres ya da mevsim değişikliği de vardır. Bu nedenle sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için stresten arınmış bir ortamda ve farklı dönemlerde testleri yinelemekte fayda vardır.

Erkek faktörüne bağlı infertilitede sadece hormon bozuklukları için ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu nedenle bu grup dışında kalan hastalarda tedavi maliyeti ve süresi uzun olacağından yardımcı üreme tekniklerine başvurulmaktadır.

Hafif sperm anormalliklerinde aşılama (IUI) tedavisi en fazla 3 kez olarak denenmelidir. Başarısız olması durumunda hastaya tüp bebek (İVF-İCSİ) denenmelidir.

Bazı durumlarda menisinde hiç spermatozoa yok ise yani "Azospermi" si varsa epididim veya testislerinden biopsi veya aspirasyon ile spermatozoa elde edilmesi yöntemi uygulanır(TESE). TESE, PESA veya TESA uygulanan hastaların patolojinin kaynağına göre yaklaşık %40 - 80 ninde sperm bulunabilir.

Sperm Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sperm testinde numune için kişilerin testi yaptırmadan önce en az 3 gün, en çok 8 gün cinsel perhiz yapması (ejakülasyon olmaması) gerekmektedir.

Sağlıklı şekilde alınması için sperm numunelerin ilgili merkezlerde steril bir kabın içine mastürbasyon yoluyla verilmesi en uygunudur. Ancak mümkün olmayan hallerde evde veya dışarıda verilecek örneklerin sağlıklı incelenmesi için laboratuvara hızla (< 30 dk ve soğuktan korunarak) ulaştırılması gerekmektedir.

Örnek için mastürbasyon esnasında herhangi bir kayganlaştırıcı veya sabun kullanılmaması gerekmektedir. Aksi hallerde sperm hareketliliği ve canlılığı etkilenecektir. Ayrıca, ejakulatın (meni) tümünün verilen steril örnek kabına alınması gereklidir.