Embriyo Dondurma Nedir?
Embriyo dondurma işlemi, embriyoların belirli düzeye gelişimlerini takiben -196 derecede dondurularak saklanması işlemidir. Embriyolar ileriki tedavi dönemlerinde çözülerek ardışık tüp bebek tedavilerinde rahim senkronize edildikten sonra transferde kullanılabilir.
Embriyoların etkin bir şekilde dondurulması, saklanması ve çözme sonrası %99.8 oranında canlılık ile kullanılabilinir. Bu uygulamada transfer için rahim ya uyarılarak hazırlanır veya doğal adet dönemi gözlenerek ana rahmine transfer edilir.
Embriyo Dondurulmasının Avantajları Nelerdir?
Embriyo dondurma işlemi ile toplam gebelik elde etme oranları artmaktadır.
Özellikle;
1. Arta kalan iyi kalitede embriyolar tekrar kullanılır ve tedavide ekonomi sağlanır
2. Gebelik elde edilen olgularda sonraki gebelik arayışı bu embryolar ile sağlanabilinir. Bu süreçte yumurta uyarılması olmayacağı için hem süre hem de maliyet düşük olacaktır.
3. Bazı durumlarda (Polikistik over sendromu olan hastalarda, eğer yumurtalıklarda tedaviye aşırı cevap varsa (OHSS) tüm embriyolar dondurulup trasnfer ertelenebilinir. Bu hastanın OHSS riskini minimalize etmektedir.
4. Tüp bebek tedavilerinde uygunsuz bir durum oluştuysa tedavi bu aşamada kesilebilinir, ve embryolar daha sonra kulanılabilinir. (yetersiz rahim kalınlığı, transfere gelinirken rahimde problem tespiti edilmişse, Kanama olduysa, Yüksek ateşli hastalık olmuşsa veya hasta başka bir hastalık için acil tedavi gereksiniminde ise (Kanser kemoterapisi ya da radyoterapisi) embriyolar güvenle saklanabilinir.
Dondurulmuş Embriyolarda Saklama Süreleri Nedir?
Dondurulan embriyolar için hukuki ve etik nedenlerden ötürü saklama süresi yıllık uzatmalar ile 5 yıl olarak sınırlandırılmıştır. Beşinci yılın sonunda çiftin izni alınarak uygun koşullarda saklanan embryolar ya bir 5 yıl daha saklanır veya rızaları ile imha edilmektedir.
Her yıl embriyolarının dondurulan çiftlerde eğer talep ediliyor ise embryoloji laboratuvarı ile iletişime geçilip “Embriyoların saklanma süresini bir yıl daha uzatmak için” dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.
Dondurulmuş Çözülmüş Embriyolarda Transfer Süreci?
Hastanın rahim için transfere hazırlanması gereklidir. Dolayısı ile hasta adetin 1-3. günü tedaviye başlamak için gelmelidir. Transfer için rahim ağızdan kullanacağı östrojen ve progesteron ilaçlarları ile hazırlanacağı gibi bazı olgularda ek veya başka ilaçlar ile de hazırlanabilmektedir. Doğal adet dönemi takiplerinde yine aynı esaslar geçerlidir, ancak burada hastanın adetinin kontrolü çeşitli kan ve ultrason tetkikleri ile oldukça yakın takiple yapılmaktadır.
Transfer genellikle adetin 16-19. gününe denk gelmektedir. Ancak burada kararı hekim diğer tetkikler ile vermektedir. Transfer gününden sonra gebeliğin desteği için progesteron iğne veya haplar kullanılmaktadır.
Embriyo Transferi Nedir?
Embriyo transferi anne adayının idrara hafifi sıkışık olduğu ve anestezisiz (Vajinismus olgularında anestezi ile) jinekolojik pozisyonda iken ultrason eşliğinde yapılır. Rahim ağzı gerekli solüsyon temizlenip görünür hale getirildikten sonra, embryoların yüklendiği 4mm bir katater vasıtası ile rahim içine nakledilmesi ile yapılmaktadır. Transfer edilecek embriyoların steroskopik mikroskop ile düşük miktardaki trasnfer solüsyonu ile katetere yüklenmesi önemli bir basamağını oluşturur.
Ultrasonografi eşliğinde embryoların rahim tavanına yakın bir mesafeye bırakılması işlemin en önemli basamağını oluşturur.
Embriyo Transferi Sonrası Ne Yapmalıyım?
Embryo transferi sonrasında mutlak yapılması gereken özel bir durum yoktur. Ancak işlem sonrasında merkezde 30 dk kadar istirahat etmek iyi olacaktır.
Şehir dışınına gidecek çiftlerin embryo transferi sonrasında 2-3 saatlik mesafelere yolculuk etmesinde hiç bir sakınca yoktur. Uzun mesafelere gidecek çiftlerin işlemin olduğu şehirde 1-2 gün kalması faydalı olacaktır.
Çiftler evlerine gittiklerinde kadın için normal hayata devam etmesi önerimizdir. Devamlı yatmak veya hareketten kaçınmak kabızlık ile ilgili problemler oluşturacağı için tam tersi zararlı olabilmektedir.
Ateşin olmadığı (<38.3 dereece) grip, öksürme, hapşırma, ıkınma, merdiven inip çıkmak yada yatakta pozisyon değişikliğinin tutunma üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.
Ancak gebelik oluşana kadar ağır egzersiz ve ağır işlerden kaçınmak, cinsel ilişkiye ara vermekte fayda vardır.
Transfer işlemi sonrasında ayakta duş almak olumsuz bir etki yaratmaz. Beslenmede sadece transfer süreci sonrası değil tüm gebelik boyunca asitli içecekler, kahve ve bitkisel çayları tüketmemeye yada az tüketmeye gayret etmek gereklidir.
Özellikle Sigara ve alkol kullanmamak ve aşırı baharatlı veya yağlı gıdalardan uzak durmak daha çok antioksidan özelliğide olan taze sebze, meyve ile dengeli beslenmek, günlük su ihtiyacını karşılamak önemlidir.
Lütfen bu sürede bizim önermediğimiz hiç bir ilacı özellikle ağrı kesici haplar kullanmayın.